IJzer uit vlees of vis beschermt mogelijk beter tegen laag hemoglobine
Bloeddonors die meer ijzer uit vlees of vis (heemijzer) naar binnen krijgen zijn mogelijk beter in staat hun ijzervoorraad op peil te houden. Gemiddeld is hun ijzervoorraad groter en hemoglobinewaarde (Hb) hoger dan dat van donors die geen of minder heemijzer eten. Dit concludeert Tiffany Timmer, onderzoeker bij Sanquin Research, in haar proefschrift.
Timmer onderzocht hoe het Hb wordt beïnvloed door de voeding. Daarnaast keek ze of genetische factoren kunnen voorspellen hoe hoog het Hb en de ijzervoorraad is. Het doel is om in de toekomst voor elke donor beter te kunnen inschatten hoe vaak deze veilig kan doneren.
Big data voorhanden dankzij Hid-netwerk
Timmer onderzocht tijdens haar promotieonderzoek of het verschil maakt of donors meer ijzer eten dat uit vlees of vis komt (heemijzer) of ijzer dat vooral in groente zit (non-heemijzer). Hiervoor gebruikte ze gegevens van 2323 donors uit de studie Donor InZicht. Dankzij de bijzondere positie van Hid-buurman Sanquin Bloedbank, die de gegevens van honderdduizenden bloeddonors al tientallen jaren nauwkeurig bijhoudt, kunnen onderzoekers beschikken over een grote hoeveelheid interessante data voor hun wetenschappelijk onderzoek.
Voedingsadvies
De belangrijkste reden voor uitstel van een bloeddonatie is een te laag hemoglobinegehalte (Hb). “Donors verliezen met een volbloeddonatie ongeveer 250 milligram ijzer”, legt promovendus Tiffany uit. “Door regelmatig te doneren kun je een tekort aan ijzer krijgen. Dit moet je aanvullen vanuit de voeding.” Lees hier meer over het onderzoek.